Bekijk deze nieuwsbrief in je browser

 

Met o.a. een nieuw interview en nieuws uit onze KennisKringen.

Dit keer hebben jullie langer moeten wachten op onze nieuwsbrief. We zijn overgestapt naar een nieuwe mailaanbieder. Dit o.a. vanwege aangescherpte privacyregels vanuit de wet. 

Maar ondertussen hebben we niet stilgezeten.

In deze nieuwsbrief hebben we weer een interview. Dit keer met de twee nieuwe voorzitters van de KennisKring Jeugd.

Verder een kort overzicht van elke KennisKring en de werkgroep waar ze de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest.

Eens een keertje meedraaien om de sfeer te proeven? Je bent altijd van harte welkom tijdens een van onze vergaderingen. Meld je aan via adviesraadsociaaldomein@Oss.nl.

 

 

Wat staat er in deze nieuwsbrief?

  • Voorwoord
  • Inhoud
  • Agenda
  • In gesprek met
  • Adviezen
  • Ter informatie
  • Social Media
  • Oproep

Wat kun je van ons verwachten in:

April

25 april vergadering Wias

Mei

4 mei vergadering Jeugd

9 mei vergadering Wmo

13 mei vergadering AV

18 mei vergadering Btb

30 mei vergadering Wias

Juni

1 juni vergadering Jeugd

10 juni vergadering AV

13 juni vergadering Wmo

15 juni vergadering Btb

27 juni vergadering Wias

Juli

6 juli vergadering Jeugd

8 juli vergadering AV

11 juli vergadering Wmo

Begin februari heeft de redactie een gesprek gehad met de twee nieuwe voorzitters van de KennisKring Jeugd:
Jan van den Heuvel en Paul van der Hoek. We zitten dan nog midden in de coronamaatregelen en dat uit zich ook in het gespreksonderwerp later in het interview.


De KennisKring Jeugd heeft sinds eind 2020 wat wisselingen gehad in het voorzitterschap. Nadat Ellen Roskes haar voorzitterschap had overgedragen aan Marisja Remmits, moest Marisja na amper een jaar haar voorzittershamer alweer overdragen. Dit omdat ze een functie bij de gemeente Oss had aanvaard.

In dit interview stellen we de nieuwe voorzitters voor. Wie zijn ze en wat beweegt hen?

Een duo-voorzitterschap?
Paul van der Hoek zit nog niet zo heel lang bij de KennisKring Jeugd. Toen na het afscheid van Marisja Remmits niemand zich beschikbaar stelde als voorzitter, heeft Paul dit op zich genomen. Jan van de Heuvel heeft toen aangeboden om samen met Paul een duo-voorzitterschap te vormen. 
Paul heeft nog een baan, is wel flexibel in de tijd, maar kan niet ergens zijn voor de ASD als hij ook voor zijn werk afspraken heeft. Jan kan dan inspringen. En viceversa. Zo hebben ze wederzijds een backup. 

Jan van den Heuvel kent het klappen van de zweep wel. Jan: "Ik zit er nu voor de 2de keer bij. De eerste keer werkte ik nog. Na 4 jaar ben ik gestopt. Maar toen ik met pensioen ging dacht ik aan de ASD en 'hé dat was eigenlijk wel leuk' en nu heb ik alle tijd. Het is wel een club die me aan het hart ligt, zeker de afdeling Jeugd. Dus nu zit ik hier inmiddels voor mijn tweede jaar.”

Wat zijn jullie taken?
Paul: "ik zit de KennisKring voor, maar we kijken samen naar de agenda. We kijken ook samen naar het verslag van het vorige overleg.
Ik zit ook bij het AV-overleg”. (Red: de Algemene Vergadering waar de voorzitters van de KennisKringen en het Dagelijks Bestuur eens per maand aan deelnemen.)

Jan: "Ik zorg voor de verbinding met de gemeente, zoals o.a. het contact met de contactambtenaar."

En waar Paul wat meer is van de achtergronden van mensen, is Jan meer van het functionele.

Samen hebben ze een nieuwe structuur opgezet binnen de KennisKring. Daarover later meer.

Op onze website staat het volledige interview, lees hier verder.

 

 

In de afgelopen periode zijn er geen adviezen uitgebracht. Enerzijds waren er natuurlijk de gemeenteraadverkiezingen waardoor de focus ook bij de gemeente ergens anders lag. Anderzijds heeft COVID en bijbehorende maatregelen ook voor vertragingen gezorgd.

Algemene vergadering (AV)

De lopende rode draad in de afgelopen maanden zijn er eigenlijk 2. Hoe gaat de ASD meer contact krijgen met de Osse burgers en hoe krijgen we meer leden.
Verder heeft de ASD een nieuw soort leden ingesteld: de ondersteunende leden. Zij worden echter alleen ingezet als de eigen leden niet voldoende beschikken over de inhoudelijke- en of ervaringsdeskundigheid.

Uitgenodigde sprekers zijn geweest: de heer De Haan Westerveld, bestuurder van Ons Welzijn en Herman Rolfes, raadgever sociaal domein voor de gemeente Oss.

KennisKring Jeugd

De COVID pandemie heeft zijn weerslag gehad op de jeugd. Maar ook op het aantal gevraagde adviezen vanuit de gemeente. De KennisKring Jeugd wil meer contact met de jeugd uit de wijk. Daarom is er alvast een contact gelegd met de Jongerenraad. De KennisKring onderzoekt de mogelijkheid om nog meer contacten te kunnen leggen met haar doelgroep.

Een greep uit de onderwerpen die gepasseerd zijn: 
* Schoolzwemmen, hoeveel kinderen halen diploma A
* GGZ, de wachtlijsten zijn nog veel te lang (met name voor 18- jongeren)
* Onderwijs, het inclusiebeleid  en de vertraging van leerprocessen door de Covid-pandemie.
* Kansengelijkheid, dyslexie. Het terugdringen van de aanvragen zou geen doel moeten zijn, het gaat om de behoefte die er achter ligt. De kwaliteit van het leesonderwijs is in Nederland gedaald. Doordat minder rijke ouders geen bijles kunnen krijgen voor hun kinderen wordt de kansenongelijkheid vergroot.
* Onderwijscontactpersonen en familiecontactpersonen.
* Armoede en schulden: AJoss. Eerst wordt gewerkt aan verslaving daardoor blijft weinig tot geen ruimte over voor werken aan schulden. 
* Lokale inclusie agenda.

Verder is de KennisKring erg blij met de contacten met hun contactambtenaar. Tijdens deze contacten wordt al veel bereikt.

KennisKring Wias

De KennisKring Wias heeft afscheid moeten nemen van een aantal gewaardeerde leden. Ze zijn daarom ook op zoek naar nieuwe leden.

Omdat de aandachtsgebieden te groot zijn om te behappen is deze KennisKring aan het kijken hoe ze dit zo adequaat mogelijk kunnen oplossen.
De KennisKring is met name op zoek naar een nieuw lid uit het vluchtelingenwerk.
Daarnaast zijn ervaringsdeskundigen en professionals op het gebied van werk, inkomen, armoede en schulden van harte welkom als vrijwilliger of als ondersteunend lid.

Voor 2022 staan er geen gevraagde adviezen op het terrein van de KennisKring Wias. Daarom wordt er geconcentreerd op de ongevraagde adviezen.

De volgende ongevraagde adviezen zijn in onderzoek of in voorbereiding:
* De KennisKring bekijkt of er een ongevraagd advies gegeven kan worden over het tijdstip van de uitbetaling van de uitkering.
* Loonkostensubsidie bij commerciële bedrijven.

Lopende aandachtspunten en onderzoek:
* In samenwerking met de KennisKring Jeugd wordt er gekeken naar het verband tussen armoede en jeugd.
* De compensatie voor de energienota's is niet voldoende.
* En wat kan er gedaan worden aan de verbetering van de rechtspositie van de dakloze burger die bijstand aanvraagt?
* Is de wijze waarop de gemeente de burgers benaderd voldoende stress sensitief? 

KennisKring Wmo

De KennisKring Wmo heeft een aantal werkgroepen opgericht om in de veelheid van onderwerpen focus te kunnen houden en gerichter te kunnen werken.
Deze werkgroepen zijn o.a. de werkgroep PGB/Huishoudelijke hulp, de werkgroep psychisch kwetsbaren, Wmo hulpmiddelen, mantelzorg en ONS Welzijn, communicatie, inkoopplan en CEO en contact in de wijk.

Zo houdt de werkgroep PGB/huishoudelijke hulp zich nu bezig met het signaal dat de huishoudelijke hulp (HH) misschien uit de Wmo voorziening gaat. En houdt deze werkgroep in een logboek de signalen over de HH en PGB bij.

De werkgroep psychisch kwetsbaren blijft actief vragen om voortgang bij de gemeente en prikkelt zo veel mogelijk de diverse partijen om met creativiteit en inzet van middelen en medewerkers de benodigde projecten aan te (blijven) gaan.

De KennisKring is bezig met het opzetten van thematafels in de wijk. Het doel daarvan is dat mensen laagdrempelig mee kunnen praten. Aansluiting wordt gezocht met de ontwikkelaars van de wijkfoto.

Ook de KennisKring Wmo heeft een aantal leden zien vertrekken vanwege het bereiken van het maximale aantal jaren van deelname aan de ASD. Daarom is ook zij op zoek naar nieuwe leden.
En dan met name vrijwilligers die door ervaring of werk veel kennis hebben met de leefwereld van de psychisch kwetsbare burgers. Ook zoeken zij leden die kennis hebben van, of ervaring hebben met lichamelijke beperkingen.

Werkgroep Btb

Bij de werkgroep Btb is de leegloop van vrijwilligers het grootste. Voor alle duidelijkheid, de vrijwilligers gaan niet vrijwillig weg. Ze zijn zeer betrokken en blijven het liefst actief voor de ASD. Maar volgens ons huishoudelijk reglement kunnen vrijwilligers maar 2x4 jaar actief vrijwilliger blijven bij de ASD. Een groot aantal van de Btb vrijwilligers zijn nu tegen deze limiet aangelopen.

Omdat de aanwas van nieuwe vrijwilligers vooral bij deze werkgroep urgent is, heeft de ASD een advertentiecampagne opgestart. Wellicht dat jullie deze al via de social media zijn tegengekomen.

De volledige vacature kan je hier teruglezen: https://www.adviesraadsociaaldomein-oss.nl/vrijwilliger-worden

De afgelopen maanden heeft de werkgroep zich actief bezig gehouden met semi overheidsgebouwen die omgebouwd worden tot een verzamelgebouw. Zoals het oude gemeentehuis in Ravenstein. Deze wordt nog steeds geschouwd. Het invalide toilet aldaar op de eerste verdieping is nog steeds niet goed bereikbaar. 

Verder blijft er aandacht voor mindervalide parkeerplaatsen die niet voldoen aan afmetingen en ruimte. Daarnaast is de werkgroep actief betrokken bij de bouw van het Walkwartier en pleit voor meer openbaar toegankelijke toiletten in het centrum die met borden worden aangegeven.

Ook gaat de Btb zich intensief richten op de toegankelijkheid van het nog te bouwen zwembad aan de Osseweg in Berghem.

Verder komt er een nieuwe omgevingswet aan. Deze past binnen de werkgroep Btb. De werkgroep is nog aan het bekijken hoe dit het beste ingevuld zou kunnen gaan worden.

Hebben jullie het al gezien? 

Op dit moment zijn we dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor onze werkgroep Btb. Daarom zijn we op onze social media kanalen aan het adverteren.

Geïnteresseerd om als vrijwilliger bij ons aan de gang te gaan? Bekijk hier onze oproep voor onze werkgroep Btb.

Natuurlijk ben je ook van harte welkom bij een van onze andere KennisKringen. Neem met ons contact op via de mail adviesraadsociaaldomein@oss.nl.

 

Afmelden