AV
De AV is de Algemene Vergadering. Hier komen alle voorzitters van de KennisKringen en het Dagelijks Bestuur eens per maand bij elkaar.
De vergadering is openbaar en voor iedereen, na aanmelding, toegankelijk.
In de afgelopen maanden heeft de AV o.a. een gesprek gehad met wethouder Van Kessel over de PGB in de gemeente Oss.
Verder is de AV bezig geweest met het opnieuw opstellen van een nieuwe Missie en Visie.
Een voortdurend item is de vraag hoe we als ASD een beter contact kunnen krijgen met de mensen in de wijken. De vergaderingen in de wijk zijn al een goede eerste stap, maar brengt nog niet het resultaat waar we op hoopten.
Uit de AV vergaderingen haalt het DB informatie op dat ze bespreken met de wethouders. Deze gesprekken vinden 4x per jaar plaats.
Wist je overigens dat alle vergaderingen openbaar zijn? Meld je als toehoorder aan en kom eens luisteren!
KennisKring Wmo
De KK Wmo is de afgelopen maanden druk bezig geweest met diverse onderwerpen. Zo is spreekster Digna van den Broek Laeven aanwezig geweest. Zij heeft uitleg gegeven over haar opdracht om te onderzoeken of er een lichtere vorm van ondersteuning in eigen wijk mogelijk is. Zodat eventueel benodigde indicatie uitgesteld kan worden. De KK heeft haar tips gegeven en gaat op zoek naar nog meer input.
Ook Joke de Wit (contactambtenaar) is gastspreker geweest bij de KK Wmo. Zij heeft uitleg gegeven over de Wmo voorziening huishoudelijke hulp en de komende pilots hierover. Wij volgen de ontwikkelingen kritisch. Mede naar aanleiding van het door de rechter onlangs uitgesproken arrest met betrekking tot het in de gemeente Bernheze gehanteerde tarief en de bepaling van het aantal uren huishoudelijke hulp. Dit heeft ook betekenis voor wat er binnen de gemeente Oss hierover wordt vastgelegd.
Verder is de KK Wmo op zoek naar nieuwe leden. Zowel op het gebied van ervaring als op inhoudelijk gebied.
Om meer bekendheid te geven aan de ASD en de KK Wmo hebben drie leden van de KK - Anton, Jacqueline en Fons - een presentatie gemaakt en gehouden in Ravenstein. Deze pilot was een succes, en heeft door de levendige discussie met de aanwezigen veel informatie opgeleverd waar we mee verder kunnen. Helaas heeft het nog geen nieuwe leden ter versterking van onze KennisKring opgeleverd. Ook in andere dorpen en wijkraden gaan leden van de KK Wmo deze presentatie houden.
Lopende punten van aandacht zijn mantelzorg, dementie, Wmo verordening reisvergoeding, keuzevrijheid zorgaanbieders en werkwijze IBN en toekomstbeeld voor deze doelgroep. Wij trekken bij een aantal thema's samen op met andere werkgroepen van de ASD Oss.
We hebben afscheid genomen van de volgende leden:
Michel Kok is helaas overleden. Hij was een gewaardeerd lid van de KK Wmo. Ook van Frank van Dijk hebben we onlangs afscheid genomen. Hij was door persoonlijke omstandigheden niet meer in staat om onze vergaderingen en werkgroep activiteiten bij te wonen.
KennisKring Jeugd
KK Jeugd heeft Willeke van Sleeuwen (beleidsadviseur sociaal domein) en Rian van den Boogaart (programmamanager project STORM) op bezoek gehad. Zij hebben de KK op de hoogte gesteld over het Project Storm. STORM heeft tot doel depressieve klachten bij adolescenten vroegtijdig te signalen en voorkomen dat de klachten groter worden of in een later stadium terugkomen.
De KK heeft Rian een aantal adviezen meegegeven.
Ook gaan de leden zelf op pad om informatie in te winnen. Zo zijn 2 leden op gesprek geweest bij Alma Wynia van Ons Welzijn over de rol van onderwijscontactpersonen.
Lopende aandachtspunten: mentale zorgpreventie voor jongeren, zwemonderwijs, beschikkingsvrij indiceren, culturele vorming, inclusie, leesonderwijs, dislectie en begeleiding.
De KK Jeugd heeft afscheid genomen van haar gewaardeerde lid Cootje van Kilsdonk. Cootje blijft gelukkig op de achtergrond betrokken.
KennisKring Wias
De afgelopen maanden heeft de KK Wias zich gebogen over de hoge energiekosten, de psychisch kwetsbaren en de effectiviteit van de schuldhulpverlening. Ook de tandzorg voor de minima blijft een terugkomend item op de agenda.
Verder komen er signalen binnen dat de energietoeslag door beschermingsbewindvoerders gebruikt wordt voor andere zaken dan voor de tegemoetkoming van de hoge energiekosten. De KK pleit ervoor dat de gemeente de schulden opkoopt om nieuwe schulden hierdoor te voorkomen.
Met Sille Dohmen (senior beleidsadviseur Sociaal Domein) en Kubilay Gursay is een gesprek geweest over energiearmoede. Tijdens dit gesprek zijn er tal van tips richting Kubilay en Sille gegeven.
Met Mariska Arts (senior beleidsadviseur Sociaal Domein) is een gesprek geweest over het daklozenproblematiek en het benodigd beleid in Oss.
Met Theo Keijsers, oud-directeur WSD (sociaal werkbedrijf regio Tilburg, Den Bosch, Eindhoven), is uitvoerig gesproken over loonkostensubsidie en beschut werk als middel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen en houden. Hij wil ons op dit gebied de komende tijd van adviezen blijven voorzien.
We hebben afscheid genomen van Diny van Leest, die na jarenlange activiteit voor onze kenniskring besloten heeft het rustiger aan te gaan doen.
Nieuwe leden zijn van hart welkom!
Werkgroep BTB
De werkgroep BTB (Bruikbaarheid, Toegankelijkheid en Bereikbaarheid) is een praktische werkgroep en daardoor een beetje een buitenbeentje binnen de ASD. De signalen die hier binnenkomen over een slechte bruikbaarheid, toegankelijkheid en/of bereikbaarheid van de openbare ruimte worden meteen aangepakt. Ook gaan de leden zelf op pad om slechte situaties voor mensen met een beperking te onderzoeken.
De signalen worden doorgesluisd naar de gemeente, provincie, brandweer, IBOR en betreffende (openbare) instellingen of organisaties.
Zo zijn de afgelopen maanden de volgende zaken aangepakt: het niet kunnen gebruiken of aanwezig zijn van invalideparkeerplaatsen, openbare toiletten, het bezoeken van de Lievekamp of dorpshuizen, Brabant Wonen ivm de korte lengte van de optieperiode of het bushokje bij de poli Bernhoven.
Ook blijft de werkgroep hameren op de niet volgens norm aangelegde geleidelijnen voor visueel gehandicapten in het centrum, alsook het fietsen in het centrum. Wat weliswaar verboden is, maar waarop niet gehandhaafd wordt.
Verder krijgt de werkgroep een nieuwe taak: de Omgevingswet. Deze gaat volgend jaar van start, maar er is nog veel onduidelijkheid over. Omdat deze wet meer op beleidsniveau benaderd moet worden, zoekt de BTB daar nog mensen voor.
We hebben afscheid genomen van Diny van Leest, al blijft ze wel nog betrokken bij de organisatie van de Internationale dag van de Witte Stok.
De volgende leden hebben zich de afgelopen maanden bij de werkgroep BTB aangesloten: Jan van der Heijden, Jaap Groot en René van Erp.
Welkom!